Τι δίνει αξία στα χρήματα; Σήμερα, η αξία ενός δολαρίου δεν συνδέεται άμεσα με την αξία οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου. Όχι πολύ καιρό πριν, τα χρήματα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με χρυσό. Μέχρι το 1971, μια ουγγιά χρυσού μπορούσε να εξαργυρωθεί σε σταθερή αξία $35 δολαρίων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, για τις κυβερνήσεις που ελπίζουν να αυξήσουν τα αποθεματικά χρήματος για δαπάνες, το πρότυπο του χρυσό ήταν περιοριστικό. Ο χρυσός είναι σπάνιος και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν απλώς να παράγουν περισσότερο για να ικανοποιήσουν πολιτικούς στόχους. Ως αποτέλεσμα, το χρυσό πρότυπο εγκαταλείφθηκε από τις Η.Π.Α. το 1971 και το δολάριο έγινε ένα νόμισμα fiat χωρίς άμεση σύνδεση με το χρυσό. Έκτοτε, η αξία του δολαρίου έχει μειωθεί και ο χρυσός έχει αυξηθεί από σταθερό των $35 ανά ουγγιά σε πάνω από $1.500 σήμερα.
Ο χρυσός είναι ένα ιστορικός τρόπος αποθήκευσης αξίας κυρίως λόγω της έλλειψής του. Εκτιμάται ότι θα μπορούσατε να χωρέσετε όλο τον χρυσό που εξήχθη ποτέ, 190.000 τόνους, σε ένα κιβώτιο που έχει πλάτος μόνο 65 πόδια. Εάν αύριο, ένας πολύ υποθετικός αστεροειδής με το μέγεθος αυτού του κιβωτίου χρυσού θα έπεφτε στη γη, η αξία του χρυσού θα κατέρρεε επίσης. Ενώ ο χρυσός είναι λαμπερός και μπορεί να είναι χρήσιμος στα ηλεκτρονικά συστήματα, έτσι είναι και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός. Ωστόσο, ο χαλκός αξίζει ένα μικρό κλάσμα της αξίας του χρυσού. Υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της σπανιότητας ενός στοιχείου και της αξίας των εμπορευμάτων. Ο χρυσός είναι πολύ σπάνιος, που περιλαμβάνει μόνο το 0,00000031% του γήινου φλοιού ενώ κοστίζει πάνω από 1.500 δολάρια ανά ουγκιά.
2
Η σπανιότητα του χρυσού αποτέλεσε το θεμέλιο για ένα συνολικό ανώτατο όριο αγοράς (Market Cap) που υπερβαίνει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με ζήτηση από παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες και κεντρικές τράπεζες. Τώρα, φανταστείτε για μια στιγμή ότι υπήρχε ένα βασικό μέταλλο τόσο σπάνιο όσο ο χρυσός με μια ειδική ιδιότητα:
- Μπορεί να μεταφερθεί μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας
Αυτά είναι τα λόγια του Satoshi Nakamoto, που ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin δημοσίευσε σε ένα online φόρουμ το 2010. Θα μπορούσε κάτι με αυτή την ιδιότητα να γίνει ποτέ αποθήκη αξίας για να ανταγωνιστεί το χρυσό; Πριν από δέκα χρόνια, περίεργοι πολίτες του Διαδικτύου που επισκέπτονταν το φόρουμ, που ονομάζεται Bitcointalk, θα απαντούσαν σε τέτοιες ερωτήσεις με άγρια και σκεπτόμενη εικασία. Δέκα χρόνια αργότερα, η απάντηση αποδεικνύεται με τέτοιο τρόπο που μόνο οι πιο ένθερμοι πιστοί θα είχαν φανταστεί ποτέ.
Το 2013, ένα bitcoin θα μπορούσε να αγοράσει μόνο 0,01 ουγκιά χρυσού. Κατά τη στιγμή της σύνταξης του άρθρου, ένα bitcoin μπορεί να αγοράσει πάνω από 5,5 ουγκιές χρυσού, σε μια τρέχουσα τιμή Bitcoin $8.500. Ακόμη και σε σύγκριση με το χρυσό, η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί σημαντικά αυτή την τελευταία δεκαετία. Το Bitcoin είναι σπάνιο σαν το χρυσό. Η παραγωγή νέου bitcoin απαιτεί πολλή δουλειά (γνωστή και ως “proof of work”) από μια διαδικασία που ονομάζεται mining. Έτσι, για να κατανοήσουμε πλήρως τη σπανιότητα του bitcoin και το πώς παράγονται τα νέα bitcoins, πρέπει να κατανοήσουμε τη νομισματική πολιτική του bitcoin:
Από τη δημιουργία του, το Bitcoin έχει ακριβώς ένα μέγιστο απόθεμα 21 εκατομμυρίων νομισμάτων. Σήμερα, περίπου 18 εκατομμύρια bitcoins υπάρχουν και νέα bitcoins προστίθενται σε ποσοστό περίπου 3,6% ετησίως. Σχεδόν κάθε δέκα λεπτά, όταν οι miners επεξεργάζονται ένα νέο μπλοκ, κόβονται 12,5 νέα bitcoins. Το Μάιο του 2020, σε ένα συμβάν που ονομάζεται “Halving”, τα νέα bitcoins που θα κόβονται κάθε δέκα λεπτά θα μειωθούν στα 6,25. Τα Halvings είναι προγραμματισμένα να συμβαίνουν σχεδόν κάθε τέσσερα χρόνια, και το Μάιο του 2020 θα σηματοδοτήσει το τρίτο halving του bitcoin.
Το Bitcoin είναι ασφαλισμένο από το mining, το οποίο επικυρώνει και χρονολογεί τις συναλλαγές. Όσο υψηλότερο είναι το mining hash rate, τόσο περισσότερη υπολογιστική ισχύς απαιτείται για να θέσει σε κίνδυνο το δίκτυο του Bitcoin. Κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι λιγότεροι miners θα διασφάλιζαν το δίκτυο καθώς η ανταμοιβή εξόρυξης μειώνεται διαδοχικά μετά από κάθε halving. Ωστόσο, τα οικονομικά του Bitcoin τείνουν να είναι ανθεκτικά και αυτο-εξισορροπημένα. Μετά από δύο halvings του παρελθόντος που περιόρισαν τις ανταμοιβές στους miners, η ισχύς εξόρυξης (γνωστή και ως hashrate) έφθασε πρόσφατα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ή με άλλα λόγια, καθώς το απόθεμα του Bitcoin φτάνει προς το όριο των 21 εκατομμυρίων, η ασφάλεια του δικτύου έχει αυξηθεί παράλληλα (log).
Το mining εξασφαλίζει ότι το Bitcoin διατηρεί μια σειρά διακρίσεων έναντι του χρυσού. Ενώ έχουμε τις καλύτερες εκτιμήσεις, κανείς δεν ξέρει με απόλυτη σιγουριά πόσος χρυσός υπάρχει πάνω από το έδαφος. Δεν υπάρχει τρόπος για ανεξάρτητη επαλήθευση της συνολικού αποθέματος χρυσού. Με το bitcoin, οποιοσδήποτε, ακόμη και με τον απλούστερο υπολογιστή, όπως το Raspberry Pi, μπορεί να επαληθεύσει το σύνολο του αποθέματος που υπάρχει.
Επιπλέον, αν αγοράσετε ένα χρυσό δαχτυλίδι, δεν έχετε έναν εύκολο τρόπο να αποδείξετε ανεξάρτητα την καθαρότητά του. Σύμφωνα με το Reuters: “Οι ψεύτικες μπάρες χρυσού – φθηνότερα μέταλλα επικαλυμμένα με χρυσό – είναι σχετικά κοινές στη βιομηχανία χρυσού.” Ενώ υπάρχουν μηχανές που μπορούν να ελέγξουν μικρές ποσότητες χρυσού, είναι δαπανηρές και δύσκολο να λειτουργήσουν.
Για να επαληθεύσει κάποιος ανεξάρτητα το bitcoin θα πρέπει να τρέχει έναν πλήρη κόμβο (full node). Φανταστείτε αν μια μηχανή καθαρότητας χρυσού θα μπορούσε ταυτόχρονα να ελέγξει ένα δημόσιο αρχείο όλων των συναλλαγών χρυσού που έγιναν ποτέ στην ιστορία. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 52k κόμβοι που λειτουργούν σε 96 χώρες για να επαληθεύσουν το δίκτυο του Bitcoin.
Επιπλέον, κάθε πλήρης κόμβος μπορεί να επαληθεύσει ότι το 2020 το νέο απόθεμα του Bitcoin θα μειωθεί σε ετήσιο ρυθμό περίπου 1,7%. Ένας όρος, γνωστός ως απόθεμα προς ροή (stock to flow) μετράει το νέο ποσοστό αποθέματος σε σχέση με το συνολικό απόθεμα: Εάν το συνολικό απόθεμα πάνω από το έδαφος είναι περίπου 190.000 τόνοι και ο νέος χρυσός παράγεται με ροή 3.260 τόνων ετησίως (γνωστό και ως ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού 1,7%), θα χρειάζονταν περίπου 58 χρόνια για να αναπαραχθεί το υπάρχον απόθεμα. Όταν ο νέος ετήσιος ρυθμός ανεφοδιασμού του Bitcoin είναι 1,7% μετά το επόμενο halving, το απόθεμα προς ροή του bitcoin θα είναι επίσης περίπου 58. Το απόθεμα προς ροή χρυσού είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό εμπόρευμα και το bitcoin έχει οριστεί να ακολουθήσει σύντομα.
Ενώ το απόθεμα προς ροή είναι ένας ενδιαφέρον τόπος μέτρησης σπανιότητας, αντιπροσωπεύει μόνο το ήμισυ της εξίσωσης που καθορίζει την τιμή. Η ζήτηση είναι εξίσου σημαντική με την προσφορά και οι προβλέψεις αποθεμάτων σε τιμές ροής σίγουρα θα αποτύχουν εάν το bitcoin δεν έχει χρήσιμες ιδιότητες πέρα από τη σπανιότητα της προσφοράς. Για να μην αναφέρουμε, οι ποσοτικές προβλέψεις οποιουδήποτε είδους θα μπορούσαν να αποτύχουν στην πραγματικότητα των εμποδίων, όπως η αστάθεια του bitcoin.
Σε σύγκριση με το χρυσό, το Bitcoin είναι σημαντικά πιο ασταθές. Ωστόσο, η αστάθεια του Bitcoin είναι επιβραδυντική τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το CoinMetrics, η μέση μεταβλητότητα του Bitcoin (180d) έχει μειωθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο της δεκαετίας: από 6,4% (2011-2015) σε 3,7% (2015-2020).
Η προβλέψιμη προσφορά του χρυσού, η στοιχειώδης σπανιότητα και η παγκόσμια αγορά, του επέτρεψαν να γίνει μια σταθερή αποθήκη αξίας έναντι του νομίσματος fiat. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του Bitcoin επιταχύνεται και έχει ήδη αποδείξει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων έναντι του πολύτιμου μετάλλου:
- Έλεγχος: Οι κόμβοι Bitcoin εξασφαλίζουν τη δυνατότητα ανεξάρτητης επαλήθευσης των bitcoins που λαμβάνονται, καθώς και ολόκληρου του ιστορικού καθολικού (ledger).
- Χαμηλές αμοιβές για αποστολή σε διεθνές επίπεδο: Για μια τρέχουσα μέση προμήθεια συναλλαγής περίπου $0,24 , το bitcoin μπορεί να σταλεί σε οποιονδήποτε χρήστη, σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο με σύνδεση στο διαδίκτυο. Τον Σεπτέμβριο, μια συναλλαγή bitcoin αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στάλθηκε έναντι προμήθειας μόνο $700. Το κόστος για διεθνή αποστολή ίσης ποσότητας χρυσού θα ήταν υπερβολικό, απαιτώντας θωρακισμένες μεταφορές και ασφάλειες.
- Προστασία απορρήτου: Η μεταφορά χρυσού χωρίς τρίτο διαμεσολαβητή απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία των δύο μερών, ενώ οι συναλλαγές bitcoin peer to peer μπορούν να αποστέλλονται ψηφιακά και ψευδώνυμα.
- Φορητότητα: Καθώς τα ιδιωτικά κλειδιά bitcoin μπορούν να αποθηκευτούν με μια απλή φράση 12 λέξεων και μπορούν να σταλούν ψηφιακά, το bitcoin είναι εξαιρετικά φορητό ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες, σε αντίθεση με το χρυσό.
- Διαχωρισμός: Σε αντίθεση με το χρυσό, ο οποίος πρέπει να λιώσει, το bitcoin είναι εύκολα διαιρεμένο. Μπορείτε να αποκτήσετε ή να στείλετε ένα κλάσμα ενός bitcoin, καθώς και χιλιάδες bitcoins κάθε φορά.
- Σπανιότητα: Το απόθεμα Bitcoin θα είναι σύντομα τόσο μικρό όσο ο χρυσός, ενώ είναι επίσης πιο προγραμματικό και προβλέψιμο.
Έτσι τι δίνει αξία σε στοιχεία όπως ο χρυσός ή το Bitcoin σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες; Η αποτίμηση απαιτεί τη σύγκριση ενός περιουσιακού στοιχείου με άλλο, με μεταβλητό βαθμό μεταβλητότητας. Το ίδιο ισχύει για το ίδιο το νόμισμα fiat. Η αξία ενός δολαρίου και ενός ευρώ μεταβάλλεται συνεχώς σε έναν κόσμο κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, η προσφορά συνεχώς μετατοπίζεται για να υποτάσσει ή να συντρίβει τη ζήτηση για ένα περιουσιακό στοιχείο έναντι άλλου. Το σύγχρονο νομισματικό σύστημα είναι δυναμικό, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν ή (σπάνια) συμβάλλουν στο αποθεματικό των χρημάτων.
Οι οικονομίες μπορεί μερικές φορές να ευημερούν καθώς η προσφορά χρήματος αυξάνεται από ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η ιστορία είναι γεμάτη από γεγονότα υπερπληθωρισμού όπως η Γερμανία το 1921-23, η Ζιμπάμπουε το 2007-09 και η Βενεζουέλα σήμερα. Ή σύμφωνα με τα λόγια μιας έκθεσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαιντ Λούις σχετικά με το χρεωστικό κυβερνητικό χρέος των ΗΠΑ που προειδοποιεί τελικά για υπερπληθωρισμό: “Ζούμε σε έναν κόσμο σπανιότητας – που σημαίνει ότι οι ανάγκες μας υπερβαίνουν τους πόρους που απαιτούνται για την εκπλήρωσή τους”. Η νέα προσφορά χρήματος δεν αποτελεί λύση που δημιουργεί μαγικά περισσότερους πόρους. Η εκτύπωση χρήματος έχει κρυφό κόστος για όλους τους πολίτες, καθώς η νέα προσφορά μειώνει την αξία των υφιστάμενων αποθεμάτων.
Αυτό το οικονομικό φαινόμενο οδήγησε την ιστορική ζήτηση για χρυσό, ειδικά σε περιόδους αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας. Σε περιόδους δυσκολίας, ο πειρασμός να εκτυπωθούν χρήματα είναι πάντα υψηλότερος. Ο χρυσός, λόγω της σπανιότητάς του, είναι μία ιστορική αποθήκη αξίας έναντι της υποτίμησης χρημάτων. Πρόσφατα, ο παγκόσμιος οικονομικός φόβος, όπως μετράται από τον Δείκτη Αβεβαιότητας της Παγκόσμιας Οικονομικής Πολιτικής, φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παράλληλα με την τιμή του χρυσού που υποδείχθηκε σε σχέση με τα μεγάλα παγκόσμια νομίσματα (εξαιρουμένου του δολαρίου ΗΠΑ).
Την περασμένη δεκαετία, η αξία του Bitcoin σε χρυσό έχει αυξηθεί σημαντικά εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. Ο χρυσός, και το bitcoin, είναι ασφαλή καταφύγια από την υποτίμηση του νομίσματος fiat, το οποίο ιστορικά τείνει να υποκινείται από την αύξηση του δημόσιου χρέους. Οπλισμένο με μια πλειάδα τεχνολογικών πλεονεκτημάτων, επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την ωρίμανση της παγκόσμιας αγοράς, το Bitcoin είναι μια αποθήκη αξίας για να ανταγωνιστεί το χρυσό στην ψηφιακή εποχή.